Ослонац на младе играче

    После ове непријатне епизоде, клупско руководство ствара нову визију рада , по којој је "Југовић" данас препознатљив у свету. На место тренера прве екипе долази амбициозни стручњак из Црвенке Бранислав Зељковић, који шансу указује перспективним играчима из малих средина.

Каћ постаје место окупљања талентоване деце из целе Југославије, жељне доброг рада, лепе атмосфере и спортске афирмације. Из Црвенке стиже Драган Шкрбић, из Пљеваља Ненад Перуничић, из Нове Вароши Слађан и Предраг Недовић, из Прибоја на Лиму Славољуб Цвијовић ... Заједно са њима, у прволигашке играче израстају и каћка деца, која на часовима фискултуре траже рукометну лопту. Свима њима неприкосновени узор је Ђурађ Трбојевић, који се у 32. години враћа у Југославију, постаје члан "Југовића" и државни репрезентативац.

На "Новогодишњем турниру" у Цириху, крајем 1988. године, "Југовић" је неочекивано савладао репрезентацију Швајцарске, која је у том тренутку словила за пету рукометну силу света.Силна радост наших земљака, и друго место освојено на овом турниру, заузимају посебно место у историји клуба.


Ђурађ Трбојевић
 

Драган Шкрбић

Први тим, Сезона 1988/89
 

    "Југовић" је почетком 90-их година у горњем дому југословенског клупског рукомета, раме уз раме : "Загребу", бањалучком "Борцу", "Црвенки", "Црвеној Звезди" и "Металопластици". Одласком словеначких и хрватских клубова, изненада се отварају врата борбе за највиши пласман. У сезони 1991/92 "Југовић" бије љуту битку са "Металопластиком" за четврто место на првенственој табели, које гарантује улазак у плеј-оф.

Кључна утакмица је гостовање у Бањалуци.

Април је месец 1992. године. Рат навелико бесни у Босни и Херцеговини, али руководство каћког прволигаша доноси одлуку да путује у Бањалуку. Коридор је несигуран, те се изнајмљује авион ратног ваздухопловства ЈНА. У незаборавној утакмици, после веома интересантног лета, "Југовић" побеђује домаћу екипу и заузима стартну позицију број 4. уочи плеј-офа. Поразом од "Пролетера" та позиција је остала и крајњи домет, а пласман у Европу није остварен због увођења санкција југословенским клубовима.


Бранислав Зељковић
 
3260 Прегледа